Šetrné trhání borůvek a brusinek dává základ k výrobě domácích marmelád a moštů. Samozřejmě se čerstvé suroviny dostanou i na talíř. Ovocné knedlíky kynuté nebo tvarohové, s ovocnou náplní uvnitř a přelité ovocnou omáčkou přes cukr a tvaroh vykouzlí nejeden úsměv na tvářích našich vděčných strávníků.
Ke snídani nebo svačině se výborně hodí ovocné koláče. Pro někoho samotné, pro jiného s kávou nebo čajem.
Když jsou koláče dojedené, už se netrpělivě čeká na čerstvé buchty.
Okolní lesy umožňují znalcům sbírat houby po celý rok. Ale i pro mykologa – amatéra se najde spousta příležitostí, jak se potěšit ze sběru krásných hub.
Často se nám stává, že nesbíráme jiné druhy než hřiby, protože by se nám všechny druhy do košíků ani nevešly.
S houbařskou sezonou samozřejmě souvisí typické činnosti jako je čištění, krájení, sušení a zavařování hub. Naše zásoby zavařených a sušených hub vydrží po celý rok.
Ale znalci s mlsným jazýčkem vědí, že čerstvé houby fakt chutnají nezaměnitelně.
V bramboračce, s brambory smažené na řízky, ve smaženici, v houbové omáčce – pro každého jinak, vždy fantasticky.
V průběhu roku vypisujeme kurzy na Využití surovin kolem nás.
Pokud na našich stránkách nebo Facebooku nenajdete aktuálně vypsaný kurz, zavolejte nám.
Třeba právě váš telefonát bude tím pravým signálem pro vypsání nového kurzu.